Wegwerpbekers weg van de werkvloer: vanaf 2023 moet koffie in een mok of beker

De Luxe mok slank heeft een mooie uitstraling en leent zich zeer goed voor op de werkvloer.

Tenminste, zo zouden wij dat natuurlijk graag zien bij Je Eigen Mok. Dat iedere werknemer vanaf 2023 koffie of thee drinkt uit een eigen mok of beker is namelijk iets te stellig. Dat is niet precies wat de wetgeving voorschrijft.

Wel gaat er iets veranderen vanaf 2023. Vanaf dat moment moeten alle koffiebekertjes namelijk afwasbaar zijn, of moeten ze grotendeels worden gerecycled. De bekende papieren en plastic bekertjes die nu nog vaak gebruikelijk zijn voldoen daarmee niet meer automatisch aan de voorwaarden. Een jaar later zullen ook de plastic bakjes van kant-en-klaarvoedsel gaan verdwijnen. Wat dat betreft gaat er de komende jaren veel veranderen op kantoor.

In Nederland en in Europa

Latte mok met naam
Met deze Grote Latte mok kom je de dag goed door.

Het blijkt uit een kamerbrief van de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat.

Er was al een conceptregeling, om de wegwerpbekers op kantoor in de ban te doen. Nu liggen er verregaande plannen, zowel voor Nederland als in de rest van Europa. Dat moet voorkomen dat de plasticsoep wereldwijd in het huidige tempo blijft toenemen.

Het is een maatregel in de lijn van de plastic tasjes in winkels, die al eerder werden aangepakt. Sinds dat tasje niet meer gratis is belandt er 70% minder plastic van draagtassen tussen het zwerfafval.

Uitzonderingen op de regels

Verras je collega’s met elk hun eigen emaille beker.

Zoals dat gaat met regelgeving, verboden en nieuwe ontwikkelingen is er sprake van een aantal uitzonderingen. Materialen die herbruikbaar zijn blijven (voorlopig) bijvoorbeeld uitgezonderd van het verbod op wegwerpbekers voor koffie en thee op kantoor. Bovendien hoeven niet álle wegwerpbekers in de ban.

De nieuwe wetgeving schrijft voor dat in eerste instantie 75% van de bekertjes gerecycled moet worden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat dit gebeurt, en dat bedrijven dit daadwerkelijk kunnen aantonen. Het percentage loopt na 2023 ieder jaar verder op. In 2026 gaat het voor zowel kantoren als voor de horeca al om 90 procent. Vanaf 2027 gaat dat percentage bovendien gelden voor verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden, zoals maaltijdsalades en magnetronmaaltijden.

De doelstelling is om in 2026 ten opzichte van 2022 minimaal 40 procent minder wegwerpplastic te gebruiken. De bekertjes op kantoor en in de horeca spelen daarin een belangrijke rol.

Eigen mok voor koffie en thee

Mok bedrukt met naam. Die kunnen we in zowel kleine als grote oplages leveren.

Bedrijven kunnen kiezen voor diverse alternatieven om te voldoen aan de nieuwe wetgeving en richtlijnen. Het is belangrijk om de bekers te hergebruiken. Dat kan door ze te (laten) recyclen. Op die manier komt er geen extra (plastic) afval in het milieu terecht. In plaats daarvan lukt het om de materialen opnieuw te gebruiken, zodat er de volgende keer weer koffie en thee in geschonken kan worden. Of dat de materialen op een andere manier gebruikt worden, zonder dat daar weer nieuwe grondstoffen voor nodig zijn.

Een leuker alternatief, wat ons betreft, is natuurlijk de eigen mok voor koffie en thee. Een stevige keramieken mok gaat jarenlang mee. En gepersonaliseerd is het zowel een herkenbare als een heel leuke beker om uit te drinken. Daarvoor bieden we allerlei mogelijkheden:

  • Uitgebreid assortiment
    Je hebt online de keuze uit een breed assortiment met mooie mokken. Dus zoek je mokken in zwart, wit of in een speciale vorm? Ontdek welke mokken voor koffie en thee er online allemaal beschikbaar zijn.
  • Zelf ontwerpen
    Vervolgens kun je de mok of de mokken zelf ontwerpen. Wij kunnen de mok rondom bedrukken, dus daarmee breng je op de voorkant, zijkant en achterkant het ontwerp aan waar je blij van wordt. Bedenk maar alvast een leuke tekst of zoek een mooie foto op.
  • Met foto of tekst laten bedrukken
    Wij kunnen de mokken voor op kantoor of voor thuis namelijk bedrukken met zowel tekst als met een foto. Dus wil je een mooie herinnering delen of denk je aan een grappige tekst? Wij gaan er meteen voor je mee aan de slag zodra je jouw bestelling plaatst.

Eigen beker in plaats van oplosbare koffiebeker

Bekijk onze speciale actie voor deze kop & schotels.

Zo’n eigen beker is natuurlijk veel leuker dan een bekertje dat zich makkelijk laat recyclen. En het is psychologisch een beter idee, stelt bijvoorbeeld Sabine Jansen bij RTL Nieuws. Ze is gedragspsycholoog, gespecialiseerd in afvaldumping.

Ze wijst op bekertjes uit Nijmegen, die volledig oplossen in water. Dat is een interessant concept, dat voorkomt dat er plastic of ander afval in het water terecht komt. Tegelijkertijd wijst ze op een belangrijk nadeel. De materialen verteren namelijk wél in het water, maar niet op straat of bijvoorbeeld in het park. En als mensen het bekertje zonder problemen in het water kunnen gooien is de stap naar een park of een andere plek helaas niet zo groot. Dat gaat de afvalberg dus niet tegen, terwijl de eigen mok wél voorkomt dat er meer afval ontstaat.

Bedrijfsmokken laten maken

Wil je een beetje kleur op de werkvloer? We hebben ruime keuze uit gekleurde mokken.

Dus wil je bedrijfsmokken laten maken, alvast ter voorbereiding op het verbod op wegwerpbekertjes vanaf 2023? Er gaat het een en ander veranderen, om bedrijven te stimuleren over alternatieven na te denken. Dat moet voorkomen dat de afvalberg snel verder groeit, en dat de plasticsoep toeneemt zoals dat nu het geval is.

In plaats daarvan maakt een eigen mok het veel leuker om een kop koffie te drinken. En het wordt makkelijker bovendien, om koffie te halen voor iedereen in het team of op de afdeling. Aan de grappige teksten op de mokken of aan de mooie foto’s zie je meteen welke mok voor wie is. Wat dat betreft biedt het alleen maar voordelen, als je het ons vraagt natuurlijk.

Maak online de mokken die je graag wilt gebruiken op kantoor, dan gaan we er voor je mee aan de slag. Of stel ons je vragen, dan leggen we je graag uit welke mogelijkheden je allemaal hebt.